Joroinen - peruminen mielessä

Joroisten puolimatka olisi edessä muutaman päivän päästä, mutta mielessä on enemmän vain reissun peruminen. Ostaessani osallistumisoikeuden varasin myös peruutusturvan, joka antaisi mahdollisuuden vielä kaksi päivää ennen lähtöä saada osallistumismaksu takaisin. Vaikka reissusta todennäköisesti tulenkin selviämään hengissä, ei se tule olemaan mikään helppo reissu. Ja siitä saa syyttää vain itseään.

Puutteellinen treenaaminen on vain omaa heikkoutta. Kroppa ei ole valmis, eikä riittävässä kunnossa treenaamiseen vielä edes tällä tasolla. Paikkoja kolottaa, lihakset kramppaavat ja välillä on ollut palautumisen kanssa haasteita.

Aloitin keväällä projektin lukemalla aiheesta jonkin verran ja aloittamalla maltillisen kunnon kohottamisen, sekä lajikohtaisen tekniikkatreenin. Osallistuin Triathlonsuomen aloittelijakurssille, jonka puitteissa sain alkumaistiaiset treenaamisesta käytännössä - sekä tiivistetyssä muodossa olennaisimpia asioita joihin keskittyä. Mitään hopealuotia ei kuitenkaan löytynyt - ei kirjoista tai kurssilta. Duunia pitäisi tehdä kovasti.

Kevään aikana tuli vietettyä aikaa sisäiharjoittelussa trainerin päällä, uima-altaassa ja muutaman kerran sisäjuoksuradalla - sekä juoksumatolla. Kun kelit paranivat, treenit siirtyivät enemmän ulos.

Tekniikka on kuitenkin vielä puutteellista tai kehittymiskelpoista kaikissa lajeissa. Edes juoksu, jonka pitäisi harrastuneisuusajan perusteella olla vahvin – ei ole kovin hyvässä hapessa. Ja uinti on akilleen kantapää.

Seuraamani ohjelman mukaisesti jaksoin suhteellisen hyvin base-jaksoa hyvän aikaa, mutta flunssakausi siitepölyjen kanssa heitti hiekkaa rattaisiin. Uintitreeniä jäi myös ohjelmasta vähemmälle määrälle, eikä riittävään määrään lihaskuntotreeniä muka löytynyt aikaa.

Altaassa pystyn saamaan hyvän uinti-flown ja pysymään hengissä, mutta avovesiuinti on vielä haasteellista. Rauhallisuus ja rentous puuttuvat. Hätääntyminen uhkaa ja energiaa haaskaantuu ihan turhaan.

Pyöräily hassua kyllä tuntuu erinomaiselta, kunhan maltan pitää tehot riittävän alhaalla. Paikat kipeytyvät ja matkan tekeminen muuttuu hankalammaksi jos alaselkään sattuu. Käytännössä pidemmillä lenkeillä on aiemmin pitänyt välillä oikaista selkää tai pitää taukoa, jotta kipeytyminen ei aiheuttaisi lenkin keskeyttämistä.

Vaihdoin fillariin lyhyemmän stemmin, sekä nostin ohjaustankoa hieman korkeammalle kuin aiemmin. Joroisissa ei jaeta tyylipisteitä, eikä tissiposkeilusta sakoteta - joten panostan nyt ajomukavuuteen aeroilun kustannuksella.

Rikoin myös ketjunpyörittäjien sääntöjä entisestään lisäämällä kauniiseen maantiepyörään clip-on aerotangot. Aerotangoilta ajaminen ei vielä onnistu rutiininomaisesti, joten tärkein lisä ja hyöty tuleekin tankojen väliin viritetystä juomapullosta, jonka avulla pitäisi olla helpompi juoda pitkin matkaa. Rungossa olevista juomapulloista täyttelen etupulloa matkan aikana ja mahdollisten huoltopysähdysten sattuessa.

Yö yöltä jännitys ja pieni ahdistus lisääntyy, mutta lohduttaudun sillä että Joroisissa on paljon muitakin ja harrastaminen tapahtuu valvovien silmien alla. Kilpailuohje lievitti hieman ennakkopelkoja ja nostatti ehkä minimaalisesti fiiliksiä reitin suhteen.

Uintiosuudella pitäisi olla sopivasti poijuja suunnistamiseen ja lepuuttamiseen, sekä kaksi saarta joihin voi tarpeen mukaan jalkautua vetämään henkeä ja lepäämään. Pyöräilyreitti näyttää kartan perusteella suhteellisen mukavalta, ei isoa määrää tiukkoja käännöksiä. Juoksuosuus taas menee kolmena kierroksena taajama-alueella, joten huoltopisteitä on hyvin saatavilla ja oletettavasti myös hyvä määrä kannustusta.

Maaliin pitäisi päästä alle kahdeksan tunnin, jotta saa Finisher-paidan sekä ajan jota lähteä tulevina vuosina parantamaan.

Sääennusteen mukaan aurinkosuojalle ei välttämättä tule olemaan tarvetta niin paljon kuin olisi kesällä odottanut.

Siitä huolimatta laukun pakkaus on jo pitkällä ja viimeistelen pakkauslistaa reissua varten.

Edessä olisi vielä yksi fiilistelyuinti ja sen jälkeen kunnolla lepoa, jotta Joroisissa jaksaisi olla paras itsensä. Tavoitteena on selvitä hengissä maaliin ja parhaassa tapauksessa jopa nauttia matkasta.

Nähdään siis Joroisissa.