HCR 2015 - surkea simahdus

Helsinki City Run on tältä vuodelta nyt juostu.

Summaus

Ei mennyt ihan putkeen suoritus, mutta toisaalta näin huonolla juoksuvalmistautumisella ei voi syyttää kuin itseään.

Kommentoinkin aikaisemmin Facebookissa, että valmistelut tähän vuoteen eivät olleet menneet ihan putkeen. Alkuvuoden aikana ei ole tullut kovin hirveästi juostua kilometrejä. Movescountissa ulkojuoksua oli alle 100 kilometriä ja arviolta juoksumatolla saman verran.

Tänä vuonna allergiakausi ei vaivannut, mutta maaliskuussa jalat kiukuttelivat oikein urakalla ja katkaisivat juoksemisen pitkäksi ajaksi. Käytännössä maaliskuun alun jälkeen ei tullut yhtään pidempää lenkkiä. Positiivisia odotuksia juoksutapahtumaan kuitenkin latasin siitä, että muuta liikuntaa oli ollut läpi kevään todella mukavasti.

Ajattelinkin että HCR:stä tulee joko ihan hyvä suoritus tai muuten vain mukava pitkä lenkki. Ajatuksena oli lähteä tavoittelemaan 5:30 tahtia ja tulla maaliin ilman kramppeja ja nyrjähdyksiä.

Valmistautuminen juoksun lähipäivinä meni mukavasti. Kävin kokeilemassa pari todella lyhyttä lenkkiä ja kroppa tuntui hyvältä, kun sitä oli avattu hieronnalla ja hellitty levolla. Jalkaan olin päättänyt laittaa supervaimennetut Ultraboostit, jotta jalat eivät vetäisi hernettä nenään HCR:n aikana.

kengät

Tankkasin vettä juuri sopivasti, söin sopivasti ja rentouduin ilman stressiä kotona ennen juoksua. Olin syönyt sopivan aikaisin aamupäivällä, jotta ruoka ehti sulaa ennen suoritusta. Reppuun olin valinnut juoksuvarusteet moneen eri keliin, joten edes muuttuvainen sää ei aiheuttanut stressiä. Tapahtumapaikalla ehdin tekemään vielä kymmenisen minuutin lämmittelyt ja hermoston aktivoinnin. Käytännössä olo oli siis mitä parhain.

Juoksu lähti liikkeelle tosi hyvin ja ensimmäiset viisi kilometriä meni juostessa ruuhkassa. Tosin ruuhka ei ollut niin iso ongelma kuin aiemmin, sillä hyvän lähtöryhmän takia suurin osa massasta juoksi juuri sopivaa tahtia. Hakaniemestä kun päästiin eteenpäin aukeni paremmin tilaa juoksemiselle.

Ilmeisesti innostuin juoksemaan kovempaa kuin kropalle sopi - ja se kostautui nopeasti. Jo Auroran kävelysillalla sykkeet karkasivat yli 185:n eivätkä tulleet sieltä alas. Rullailin kuitenkin normaalisti eteenpäin, enkä ajatellut että siitä nyt mitään seuraisi. Toiveissa on hyvä elää.

Kympin kohdalla olin vielä tavoitevauhdeissa kiinni, mutta jaloissa alkoi tosiaan tuntumaan väsymys. Kilometri kilometriltä väsymys paheni ja hetkittäin jouduin ottamaan juoksun sijaan myös pelkkiä kävelyaskelia, kun pelkäsin että jalat kramppaavat. Koskaan ei luovuttaminen ole ollut yhtä lähellä ajatuksissa.

Motivaatiota söi myös tavoitteiden karkaaminen ja takaa tulleet juoksijamassat, jotka olin ensimmäisen kympin aikana jättänyt taakseni.

Sykkeet

Valitettavasti tämä oli nyt parasta mitä tällä kunnolla pystyi tekemään. Jatkoa varten tuli nyt kokeiltua, että sykettä ei olisi hyvä antaa päästää nousemaan yli 185 pitkäksi aikaa - tai leikki loppuu kesken.

HCR 2015 datat tarkemmin

Otin tämän kokemuksen nyt henkilökohtaisena pettymyksenä, sekä oppina. Tutkailin kotona aikaisempien vuosien juoksujen syketietoja.

Vantaalla 2014 meni näin.

Olin tuolloin ollut hieman flunssainen ja lähdin juoksuun huonolla fiiliksellä, päättäen juosta rauhallisesti. Loppuaika oli hyvin samanlainen kuin nyt HCR-juoksussa, mutta erona oli tasainen vauhti läpi koko juoksun.

Vantaan datat tarkemmin

Helsinki Half Marathon meni 2014 näin:

Vauhti ja sykkeet pysyivät tasaisina. Vasta lopussa maalia lähestyttäessä sykkeet nousivat, kun kiihdytin kohti hyvää aikaa.

HHM 2014 datat tarkemmin

Ja samala vuonna HCR meni kanssa varsin mukavasti, sykkeiden nousten taas vasta lopussa.

HCR 2014 datat tarkemmin

Tasaisuus on valttia. Ilman itsensä piippuun vetämistä.

Seuraava juoksu on jo kolmen viikon päästä, kun Helsinki Half Marathon juostaan taas.

Sitä seuraava sovittu juoksu löytyykin vasta elokuulta, Runner’s Twilightista.

HHM:ään mennessä ei ehdi tekemään enää mitään kuntoa parantavia ihmetemppuja, mutta ainakin pystyy takomaan päähänsä - että juoksisi älykkäämmin.